Haakbenodigdheden

Haakbenodigdheden

Als je opzoekt wat je allemaal nodig hebt bij het haken, vind je vaak je een hele waslijst aan benodigdheden. Geloof mij, deze heb je echt niet allemaal nodig voor jouw eerste project. Wat je precies nodig hebt, hangt heel erg af van wat je gaat haken. Hieronder vind je de basisbenodigdheden, deze heb je nodig, bij elk project dat je gaat haken:

Garen

Natuurlijk erg voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk. Ik vind het zelf fijn om met kwalitatief goed garen te werken. Het garen van van Hobbii, Scheepjes, Go handmade en Durable erg fijn om mee te haken. mijn favoriete webshops om garen te bestellen zijn:

Hobbii; Zij hebben hun eigen Hobbii garen, waar ik erg fan van ben. De levertijd naar Nederland duurt alleen wel 4-9 dagen en kost onder de €59,- €5,95 per verzending. Het is dus handig om je bestellingen op te sparen en ruim van te voren te bestellen, Ik vind het iniedergeval het wachten waard, mits je echt hobbii garen nodig hebt, de andere garen kun je ook bestellen op:

CuteDutch; Hier worden bestelling geplaats tvoor 20.30 dezelfde dag verzonden en bij brievenbuspakketen is dit voor 17.00. Ik heb mijn bestellingen, in de meeste gevallen, de volgende dag al in huis. De verzendkosten zijn hier €3,99 en bij bestellingen boven de €50,- zijn deze gratis.

Let bij het uitzoeken van je garen goed op met welke haaknaald je deze garen kunt haken. Als je net begint met haken is het handig om te beginnen met garen vanaf haaknaald 5. Deze garen zijn wat dikker en dus (vind ik) makkelijker om mee te haken.

Haaknaald

Welke haaknaald je nodig hebt, is afhankelijk van je garen, je project en je haakstijl. Als ik zelf aan iets nieuws begin wil ik gelijk alles hebben en uitproberen, dus heb ik gelijk een hele set haaknaalden gekocht. Deze zet koop je al voor €5,- bij bol.com. Er zitten in deze set allemaal verschillende maten haaknaalden, zo kun je goed uitvinden wat voor jou fijn werkt. Het enige nadeel van deze set, is dat als je er langdurig mee haakt, de soft grip soms een beetje naar beneden verschuift, maar deze schuif je ook heel gemakkelijk weer terug.

Als liever voor betere kwaliteit haaknaalden gaat e/of als je erachter bent welke haaknaald fijn werkt voor jou, kan ik je de haaknaalden van Clover soft touch aanraden. Deze haken echt heerlijk en het garen glijdt heel fijn over je naald heen. Vooral voor projecten waarbij je een dunne haaknaald nodig hebt, zijn deze aan te raden. Ook deze haaknaalden kun je vinden bij bol.com.

Tot slot heb je ook nog houten haaknaalden, ikzelf vind deze echt totaal niet lekker haken en ik word erg gefrustreerd van haken met houten haaknaalden. Ik zou je deze dus niet aanraden, maar mocht je dit wel heel erg fijn vinden, hou ik je natuurlijk niet tegen😉

Schaar

Voor het afknippen van je draad, is een schaar een must. Zorg hiervoor dat je niet een al te grote schaar koopt, want dit werkt niet lekker, maar een speciale handwerkschaar is niet per se nodig. Ik heb toen ik startte met haken altijd een bureauschaar van de Hema gebruikt.

Stompe naald

Een stompe naald heb je nodig voor het afhechten van je werk. Hoe dik of dun deze moet zijn, hangt ook af van de dikte van het garen waar je mee werkt. Een stompe naald kan voor nog geen euro kopen, bij de Wibra, Action of de Zeeman, maar deze wordt ook op bijna elke garensite wel verkocht. Je hebt hiervan echt heel veel verschillende varianten, maar ik raad je aan om met een simpele variant te beginnen.

Zoals je ziet zijn er dus eigenlijk maar 4 dingen die je nodig hebt voordat je echt wilt starten waar je waarschijnlijk hal één of meerdere dingen van in huis hebt. Het hoeft dus eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Ik raad je wel aan deze hele blog door te lezen, want misschien heb je voor jouw project wel meer nodig dan deze 4 basisbenodigdheden.

Naast deze basisbenodigdheden zijn er nog meer benodigdheden die je nodig kunt hebben bij bepaalde projecten of die gewoon fijn of leuk zijn om te hebben.

Centimeter

Vaak wordt er bij een patroon aangeraden, om een proeflapje te haken. Zodat je kunt zien of je met dezelfde aantal steken op dezelfde aantal centimeters uitkomt als de maker van het patroon. Hiervoor moet je een stukje van je werk opmeten (meestal een stukje van 10 bij 10 cm), het is dan handig om een centimeter te hebben. Een centimeter kun je ook gewoon kopen bij de Wibra, Action of zeeman.

Stekenmarkeerder

Wordt er in jouw patroon rond gehaakt (Vaak begint het patroon dan met haken in de magische ring) ? Dan is het eigenlijk wel een must om een stekenmarkeerder te gebruiken. De stekenmarkeerder steek je in de eerste steek van je toer, zodat je weet wanneer je weer een hele toer hebt gehaakt. Stekenmarkeerder zijn er in veel verschillende soorten en maten en je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Bijna alle garenwinkels en ook de Wibra etc. verkopen stekenmarkeerders.

(Digitale) Toerenteller

diverse kleuren toerentellers

Een (digitale) toerentellen is eigenlijk echt een gadget, je kunt deze om je vinger vast maken en je kunt met een knopje elke toer die je hebt afgemaakt aanklikken. Een toerenteller (hoe fijn ik hem ook vind) is geen must-have, je kunt natuurlijk ook gewoon pen en papier gebruiken of afvinken op je patroon. De toerenteller van CuteDutch, vind ik erg fijn in gebruik, maar ook een toerenteller kun je zo goedkoop als je wilt kopen.

Etui

Last but not least, een etui. Wil je al je spulletjes netjes bij elkaar houden en bij de hand hebben? Dan raad ik je echt een etui aan. Zo hoef je niet steeds naar al je haakbenodigdheden te zoeken. Dit is voor mij echt een must-have, ik ben namelijk nogal chaotisch en raak altijd van alles kwijt.

Vulling

Vaak heb je bij het haken van knuffels en/of kussens een vulling nodig. Ik gebruik zelf meestal een kussen van de action en knip deze dan open om de vulling te gebruiken. Je kunt bij de meeste handwerk- winkels en websites ook kant en klare vulling kopen. Bij CuteDutch heb je ruime keuze uit diverse soorten vullingen.

.

❤ Sharing is caring ❤

Zoek je nog meer blogposts, druk dan op de hashtags!
Home