Leuke projecten om mee te starten

keycord + onderzetters

Toen ik zelf net begon met haken, wilde ik al heel snel echt iets maken en wilde ik ook tijdens het oefenen al echt iets creëren. Ik heb hier voor jullie een paar patronen uitgelicht die erg leuk zijn om mee te starten en waar je alleen de basissteken voor hoeft te kennen.

Keycord

foto keycord

Een keykoard is een klein project en daarom fijn om mee te beginnen. Je kunt dan namelijk relatief snel iets creeëren en je kunt de steken die je net geleerd hebt, gelijk oefenen. Het keykoard wat ik als eerste maakte was het keycord van Hobbii.

*Benodigde steken: losse, vaste, halve stokjes en halve vaste.

Boekenlegger

Boekenlegger turqouise en oud roze

Een boekenlegger zit een beetje inhetzelfde genre als een keycord. Ik hou zelf heel erg van lezen, dus ik vond het haken van een boekenlegger echt een feestje. Ik kon online eigenlijk niet echt een leuk patroon vinden voor een boekenlegger. Ik heb uiteindelijk op Youtube een filmpje gevonden, waarin een boekenlegger wordt gehaakt. Ik heb dit patroon uitgeschreven in mijn blog boekenlegger haken.

*Benodigde steken: losse, halve vaste, halve stokjes en verlengde vaste.

Pannenlappen

Pannenlap roze + lila

Bij het haken van een pannenlap herhaal je eigenlijk steeds dezelfde steken. Ideaal dus als je nieuwe steken wilt oefenen! Ook voor leuke pannenlappen heeft Hobbii mooie patronen. Ik heb de pannenlap singlerib en de pannenlap wafelpatroon gehaakt.

Er wordt in deze patronen, naast de basissteken ook gebruik gemaakt van reliëf stokjes voor en bij de single rib ook reliëf stokjes achter. Dit kan misschien wat ingewikkeld lijken, maar laat het je vooral niet afschrikken. Hobbii heeft veel foto's toegevoegd bij het patroon, waardoor het patroon goed te volgen is.

*Benodigde steken; losse, vaste, stokjes, voorkant reliëf stokjes en een halve vaste. Voor de singlerib pannenlappen heb je ook achter reliëf stokjes nodig.

Cottonstriped kussen

Cotton striped kussen roze met grijs

Bij het haken van een kussen ben je wel wat langer bezig dan bij bovenstaande projecten, maar worden vaak dezelfde steken steeds herhaald. Ook hier kun je dus goed oefenen met je steken. Bij het cottonstriped kussen van Hobbii kun je ook gelijk oefenen met het wisselen van kleur en hoef je maar 3 steken te kunnen haken!

*Benodigde steken: losse, vaste, halve vaste.

Onderzetter

onderzetter roze + grijs

Mocht je willen oefenen met de magische ring (rond haken) en met het meerderen van steken, dan is een onderzetter ideaal om mee te beginnen. Ik heb een patroon gemaakt voor een simpele, maar daarom niet minder leuke, onderzetter.

*Benodigde steken/tools: magische ring, vaste, meerderen en optioneel kleur wisselen

Bewaarmand

kleine cotton bewaarmanden hobbii

Als je nog wat verder wilt oefenen met het rond haken en meerderen, of vind je dit gewoon heel erg leuk, dan is de bewaarmand van Hobbii echt een aanrader. .

*Benodigde steken: Magische ring, vaste, insteek achterste lus, half stokjes en halve vaste.

Bijna alle bovenstaande patronen zijn met Hobbii rainbow cotton 8/8 gehaakt. Ik vind deze garen het lekkerst haken op haaknaald 4, maar dit is voor iedereen verschillend. Je kunt natuurlijk ook andere garen gebruiken, voor bijvoorbeeld een grotere haaknaald (dit is vaak makkelijker als je net begint). Als je dit doet raad ik je aan om een proeflapje van 10 bij 10 cm te haken. Je telt dan hoeveel steken je hebt gehaakt bij het maken van dit proeflapje en je bekijkt in het patroon de hoeveelheid steken die zijn gebruikt bij een proeflapje van 10 bij 10cm met de garen die gebruikt zijn in het patroon. Stel dat jouw proeflapje is gehaakt met 24 steken en 20,5 toer en die van het patroon met 16 steken en 13,5 toer, dan deel je het aantal steken en toeren van jouw proeflapje door het aantal steken en toeren het proeflapje van het patroon. in dit geval zou je uitkomen op 1.5. Je vermenigvuldigd dan alle steken in het patroon met 1.5 om hetzelfde resultaat te krijgen.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en dat jullie nu aan de slag kunnen! Mochten er nog vragen zijn, laat het mij dan vooral weten via mijn contactformulier of mail naar info@pinkalpaca.nl

Liefs,

Natasja

❤ Sharing is caring ❤

Zoek je nog meer blogposts, druk dan op de hashtags!
Home